10 tips voor het kopen van een digitale camera

Vergeet het laten ontwikkelen van rolletjes, vergrotingen bestellen en de negatieven goed bewaren. Met de nieuwste technologie is foto's maken veel gemakkelijk en je hebt er direct plezier van. Een digitale camera is een gemakkelijke manier om foto's te delen met iedereen wie je maar wilt, even mailen en klaar! Met een digitale camera maak je ook veel meer foto's, wat niet mooi is gooi je gewoon weer weg en de rest druk je af. Klaar om om te schakelen van het fotorolletje naar digitaal? Houd deze 10 tips in gedachten wanneer je gaat winkelen voor de juiste camera.

1. Doe je huiswerk. Wanneer je een winkel binnenstapt en al die rijen glanzende camera's met een reusachtige serie aan mogelijkheden en verschillende prijsniveau's ziet, kan dat nogal overweldigend zijn. Dus doe eerst wat onderzoek voordat je naar de winkel snelt. Lees over digitale camera's op het internet en zorg dat je vertrouwd raakt met eigenschappen als pixels, optische zoom en geheugen.

2. Bepaal je behoeften. Zodra je de grondbeginselen hebt bestudeerd over wat digitale camera's kunnen doen zoek je uit waarvoor jij de camera zal willen gaan gebruiken. Wil je hoofdzakelijk je foto's online bekijken en ze e-mailen? Of wil je ook de afdrukken kunnen maken van hoge kwaliteit? Ben je iemand die enorme hoeveelheden foto's maakt bij iedere gebeurtenis, of juist maar een paar? Je antwoorden zullen helpen te bepalen welke eigenschappen je nodig zult hebben.

3. Bepaal je budget. Vandaag de dag kunnen digitale camera's in prijs variëren van 100 euro tot 1.500 euro en meer. Het is makkelijk te worden meegesleept en veel te veel geld te besteden aan opties die je niet eens nodig hebt - of om voor het minst dure model te gaan en er achter te komen dat je de eigenschappen die je graag wilt mist. Voor een kwaliteitscamera met de basiseigenschappen die de meeste consumenten nodig hebben, moet je verwachten zo ongeveer tussen de 300 en 500 euro te besteden.

4. Zoek uit hoeveel megapixels je nodig hebt. Eén belangrijk verschil onder diverse modellen is het aantal megapixels dat de camera heeft. Hoe hoger het aantal megapixels, des te beter de kwaliteit van de foto's. Als je van plan bent om foto's te delen per e-mail en af te drukken tot een grootte van 10x15, volstaat 4 megapixels al. Als je foto's wilt e-mailen en afdrukken tot een grootte van 20x30, ga dan voor minimaal 6 megapixels. Als je uit bent op capaciteiten om professionele kwaliteitsbeelden in alle grootten af te drukken, zul je zeker een 8 of 16 megapixel camera nodig hebben.

5. Ga voor optische zoom. Net als op een traditionele filmcamera, staat een zoomlens op een digitale camera je toe om een close-up van je onderwerp te maken. Wanneer je een digitale camera selecteert, kies er dan één met een optische zoom en niet alleen met een digitale zoom. De digitale zoom maakt een beeld groter, maar ten koste van beeldkwaliteit. Met optische zoom kun je een vergroot beeld verwachten dat nog steeds van goede kwaliteit is.

6. Bedenk hoeveel foto's je, bij welke gebeurtenis dan ook, wilt maken. De hoeveelheid geheugen die een camera heeft - wat in megabytes (MB) wordt gemeten - bepaalt hoeveel foto's je kunt nemen en kunt opslaan voordat je sommige foto's moet deleten of op je pc moet zetten. Een 4 megapixel camera met 2 GB geheugen bijvoorbeeld, kan gewoonlijk ongeveer 350 foto's bewaren. De meeste digitale camera's hebben tussen de 8 en 16 GB intern geheugen. Om er meer flexibel mee om te kunnen gaan, zul je waarschijnlijk extra geheugenkaarten aan willen schaffen.

7. Wees er zeker van dat de camera die je koopt compatibel is met je computer. Waarschijnlijk gebruik je een normale pc en zul je weinig problemen ondervinden. Bijna alle camera's corresponderen met een pc. Bij de camera wordt ook bijna altijd de juiste software en kabels meegeleverd zodat je makkelijk je foto's op de pc kunt zetten. Let er wel op bij oudere pc's of je de camera goed kunt uitlezen. Oudere pc's hebben vaak geen usb-poorten aan de achterzijde en de digitale camera's van nu werken nagenoeg allemaal via een usb-kabel. Ook kunnen oude Windows versie's moeite hebben met de software van je camera. De juiste informatie kan worden gevonden op de dozen van de camera en zijn verwante software, of je kunt de winkelbediende vragen wat de minimale systeemeisen van de camera zijn.

8. Krijg een gevoel voor de camera. Probeer een paar verschillende modellen voordat je je gaat binden aan een camera. Je moet voelen of de camera lekker in je handen ligt. Wees er zeker van dat het niet te zwaar voelt, te klein is of uit het evenwicht is. Mensen met grote handen kunnen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om hun vingers bij de lens weg te houden, of om het frame stevig vast te houden, wanneer zij fotograferen met een kleine camera. Hoe kleiner iets is, hoe hipper het schijnt tegenwoordig, maar het is zeker niet altijd handzaam!

9. Probeer voordat je koopt. Bij de meeste winkels staan de digitale camera?s op een display, zodat je ze kunt aanraken en van dichtbij kunt bekijken. Doe hier voordeel mee. Kijk door de zoeker, bekijk het schermpje (kun je de foto's die je hebt genomen goed bekijken?) en beoordeel de interface (is de camera overdreven ingewikkelde of zijn de knopjes gebruikersvriendelijk?).

10. Bedenk welke extra's de moeite waard zijn. Naast de camera zelf, vind je in de winkels ook nog eens allerlei toebehoren. Je zult absoluut een grotere geheugenkaart voor je camera willen hebben. Overweeg een 8 GB of 16 GB kaart, zodat je zeker weet dat je een overvloed aan geheugen hebt om foto's te kunnen blijven maken. Digitale cameragebruikers nemen eenvoudigweg veel meer foto's dan traditionele 35mm-film gebruikers, omdat zij foto's kunnen toevoegen en deleten zonder steeds maar weer filmpjes te moeten kopen en verwisselen. Als je foto's gaat afdrukken moet je niet vergeten dat de kwaliteit afhangt van de camera, de printer en het papier dat je gebruikt. Als je foto's jarenlang wilt bewaren of aan vrienden en familie wilt uitdelen, zou je inkjet fotopapier van hoge kwaliteit moeten gebruiken. Als je huidige printer niet specifiek voor fotodruk is ontworpen, kan het tijd zijn deze te vervangen, aangezien de afdrukkwaliteit dramatisch verbeterd is in de laatste paar jaren.

Veel fotografeerplezier!

 

Tags: digitale camera, digitale fotocamera, tips voor het kopen van een camera

Add to Favorites Add to Google Add to Ekudos Post to MySpace del.icio.us Add to Reddit
Add to MSN Reporter Add to NUjij Add to symbaloo Add to Stumbleupon Add to Yahoo Add to Furl

WNF
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.....Wil jij reageren op dit artikel?
Reageer op dit artikel