Spinning is keihard sporten

De een ervaart het als een middeleeuws martelwerktuig in een nieuw jasje, de ander als nieuwste verslaving. Hoe je het ook beleeft: spinning is hot, heftig én heel erg gezond.

Eigenlijk is spinning een soort hometrainer voor speedfreaks. Het is een relatief nieuwe sport, groot geworden in fitnesscentra ergens rond 2003. Je doet het staand of zittend op de maat van de muziek en onder begeleiding van een instructeur (ook wel de beul genoemd) die het tempo er lekker in houdt, want spinning is per definitie afzien.

Tijdens de workout wordt de weerstand van de fiets aangepast, afhankelijk van het tempo en de soort oefening. De oefeningen bestaan uit onder andere een vlakke weg, een heuvel en sprints (of combinaties daarvan). Je bepaalt daarbij zelf op je eigen apparaat de zwaarte van de training, eventueel met gebruik van een hartslagmeter. Sommigen eindigen dan ook op een waterfiets, want je gaat er behoorlijk van zweten.

Door de vele verschillende ritmes in een spinningles (ride) en diverse zittende en staande technieken ontstaat een groot trainingseffect op hart, longen en beenspieren. Je hart wordt sterker, longinhoud groter voor meer zuurstofopname en het bevordert een regelmatige bloedsomloop. Daardoor worden de spieren beter doorbloed en elastischer zodat verzuring en aanhechtingspijnen minder voorkomen. Ook de bil- been- en rugspieren worden stevig getraind door het steeds veranderen van positie op de fiets.

Voor spinning kun je tegenwoordig in bijna elke sportschool terecht. Het is eigenlijk een bijzondere groepssport, die je zelf zo zwaar kunt maken als je wilt, zonder dat je het groepsgevoel daarmee beïnvloedt.

 

Tags: spinning,fitnesscentra,hometrainer,workout

Add to Favorites Add to Google Add to Ekudos Post to MySpace del.icio.us Add to Reddit
Add to MSN Reporter Add to NUjij Add to symbaloo Add to Stumbleupon Add to Yahoo Add to Furl

WNF
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.....Wil jij reageren op dit artikel?
Reageer op dit artikel